Lurer du på hvordan du oppretter, etablerer eller stifter et sameie?

Hvilke regler du skal følge avhenger litt av hva slags sameie du skal etablere.

I denne artikkelen skal vi gi deg en kort forklaring på ulike typer sameier, og forklare deg hvordan du kan stifte sameie på 1-2-3.

Hvis du vil stifte eller etablere et sameiet med SmartOrg nå med en gang, kan du gjøre det enkelt og raskt her.

La oss ellers sette i gang.

1. Hva er et sameie?
2. Hvorfor stifte et sameie?
3. Sameievedtekter
4. Opprette et tingsrettslig sameie
5. Oppretter et eierseksjonssameie

1. Hva er et sameie?

Et sameie er en organisasjonsform når noen eier noe sammen. Sameiet definerer så regler, regulerer økonomi og andre aktiviteter rundt dette felles eierskapet. Med mindre sameiet ditt er et eierseksjonssameie (hvor dere eier en seksjonert del av en enhet) er det sameieloven som gjelder. Hvis dere har et eierseksjonssameie er det lov om eierseksjoner. som gjelder

Eksempler på sameier kan være:

  • Boligsameie (borettslag, leilighetssameie)
  • Bilsameie
  • Båtsameie
  • Bryggesameie
  • Garasjesameie
  • Hyttesameie

I hovedsak finnes det to ulike typer sameier: tingsrettslige sameier og eierseksjonssameier. I et tingsrettslig sameie eier du en ideell andel av et sameieobjekt. Et tingsrettslig stiftes ikke, men oppstår idet to eller flere eier noe sammen.

I et eierseksjonssameie eier du en del (seksjon) av sameiet. Seksjonen består da av selve boligen, men kan også bestå av andre deler som for eksempel parkeringsplass og bod. I Brønnøysund kan du kun registrere et eierseksjonssameie hvis sameiet er seksjonert.

Etter eierseksjonsloven har du har full enerett til din seksjon i tillegg til det som tilhører den seksjonen. I mange sameier finnes det også andre rom som eies av alle seksjonseierne i fellesskap. Dette kan være heis, hage, vaskerom, trappeoppgang og liknende Dette kalles gjerne fellesområder. Det vil være smart å sette seg inn i hva som du eier og har råderett over alene, og hva som du eier sammen med andre.

Siden man i et sameie er med medeier sammen med flere andre, kommer det også oftere en del utfordringer som man ikke møter på hvis eier alene. Dette kan være uoverensstemmelser over økonomi, vedlikehold, hvem som skal vaske i trappeoppgangen, om skal man kjøpe inn et air-condition til hele bygget eller hvem som kan bruke vaskerommet og når.

Disse utfordringene kan man enkelt unngå hvis man har organisert sameiet på en god måte fra begynnelsen.

2. Hvorfor stifte sameie?

Hvis sameiet ditt er et eierseksjonssameie med mindre enn ni seksjoner er det ingen plikt å stifte/ registrere dere i verken enhetsregisteret eller foretaksregisteret.

Det er likevel noen grunner til at dere likevel bør gjøre det.

Hovedgrunnen til å stifte et sameie er at det gir dere et organisasjonsnummer, som igjen gjør at dere kan opprette en bankkonto på sameiet. På den måten får dere flyttet økonomien ut av private hender, og inn i mer formelle og ordnede former. Forsikringsselskapene krever nå ofte at det dere har eget organisasjonsnummer for å gi dere felles forsikringer. 

Hvis dere har tanker om å søke om noen tilskudd fra kommunen, til eksempelvis en lekeplass, er det også en forutsetning at dere har et organisasjonsnummer i de fleste tilfellene.

Stiftelse av sameiet gjør også at det etableres standard vedtekter som er formelle regler for hvordan sameiet styres og drives. Dette kan komme godt med den dagen det oppstår en tvist eller uenighet mellom «gode naboer». 

Har dere et sameie uten organisasjonsnummer ?
Kom igang med striftelse og registrering sameiet nå.

3. Sameievedtekter: grunnlaget for god drift av sameiet.

Det viktigste når man skal organisere et sameie er å velge inn et godt styre og lage gode regler. Disse kalles vedtekter. Dette gjøres gjerne når sameiet blir stiftet, og siden på årsmøtene i sameiene. Styret er de som sørger for at den daglige driften og vedlikeholdet i sameiet går som normalt, og da er det viktig at de har et godt fundament å drive på.

For at et styre og sameie skal ha dette, er det viktig med gode vedtekter, regler og rutiner slik at alle i sameie kan være med, forstå hva som trengs og sammen trekke i riktig retning. Gjør man dette vil det være med på å sikre at både sameiet og de som bor der trives.

4. Slik oppretter du et tingsrettslig sameie

Tingsrettslige sameier stiftes som nevnt ikke, men de kan fortsatt registreres i Brønnøysundregistrene. For å registrere det tingsrettslige sameie ditt må du sende inn noen opplysninger:

  • Dokumentasjon som viser at sameiet eksisterer. Dette kan være en avtale, et skjøte eller et testamentet. Dokumentasjonen må inneholde informasjon som betegner gjenstanden for sameiet, hvem som eier gjenstanden sammen, fordelingen av sameiet og hvilket ansvar eierne har.
  • Hvis dette sameiet skal ha et styre må du også legge ved en avtale eller vedtekter som viser at sameier skal ha et styre. Avtalen eller vedtektene må også beskrive hvordan styret velges og hvilken myndighet styret har. I tillegg må det legges ved en underskrevet protokoll fra sameiermøte som viser valget av styret.

Etableringen kan foregå gjennom  Brønnøysundregistrene, eller enkelt her i Smartorg portalen hvor vi generere stiftelsesdokument og standard vedtekter for dere samtidig som dere får tilgang til et tilpasset system for drift og økonomi. 

Ta gjerne kontakt med oss her for om du har spørsmål eller ønsker en gjennomgang av hvordan du enkelt kan etablere og drive sameiet ditt med SmartOrg.

5. Slik oppretter du et eierseksjonssameie

For å etablere et eierseksjonssameie må du tinglyse en seksjonsbegjæring. Det er altså viktig at det du skal seksjonere har blitt seksjonert. Når du etablerer dette sameiet trenger du følgende dokumentasjon:

  • Dokumentasjon som viser at sameiet er tinglyst. Det kan være en seksjonsbegjæring med tinglysingsstempel, en melding til tinglysing eller en utskrift gra grunnboken.
  • Vedtekter som i minste fall inneholder grunnbokbetegnelsen til eiendommen og opplysninger om hvor mange medlemmer styret skal ha. Hvis du oppretter sameiet gjennom SmartOrg genererer vi standardiserte vedtekter for deg.
  • En protokoll fra årsmøte som kan dokumentere valg av styret og eventuelt revisor. Hvis du stifter sameiet ditt gjennom SmartOrg gjør vi også denne prosessen svært enkel for deg.

Eierseksjonssameiet kan registreres gjennom Brønnøysundregistrene. Dersom du ønsker en raskere, enklere og mer automatisert prosess for stiftelse og drift av sameiet må du gjerne ta kontakt med oss, så kan vi vise deg hvordan SmartOrg kan løse disse oppgavene for deg.

Vi tar oss av alt det formelle knyttet til å opprette sameiet, og kan også fikse bankkonto for dere. Du kan lese mer om funksjonene som er i portalen her, eller stifte sameiet ditt her.

Nå kan du bestille nettside

SmartOrg tilbyr nå nettside/hjemmeside i samarbeid med vår samarbeidspartner Frameworks AS. Dette er noe våre kunder har etterspurt og som vi nå endelig kan lansere! Frameworks er eksperter på webdesign og holder til i Arendal. Vi kjenner de godt og er takknemlige for...

Styreansvar i velforeninger

Det å ha verv i velforeningen kan være utrolig givende. Du får bidratt positivt i ditt nærmiljø, og kanskje sørge for at ditt bomiljø blir best mulig. Samtidig kan det være krevende, for vervet kommer også med plikter og ansvar. SmartOrg vil gjøre det enklest mulig å...

Slik oppdaterer du styret i Brønnøysundregistrene

Det å oppdatere styret i Brønnøysundregistrene kan være en utfordring. Spesielt siden det gjøres såpass sjeldent at man ikke får mengdetrening. Vi har laget en video som forklarer prosessen. Husk at SmartOrg også kan oppdatere styret for deg. Mer info om dette etter...

10 regler for å unngå underslag i foreningen eller sameiet

Hvem har ikke lest om økonomisk rot eller underslag i foreningen eller sameiet i media? Det kan dreie seg om falske fakturaer, misforståelser, uklarheter eller en utro tjener med tilgang til foreningens midler. Derfor bør dere tenke godt gjennom risikoelementer og...

3 grunner til at Facebook-gruppe ikke er nok for foreningen din

I en stadig mer digital verden har sosiale medieplattformer som Facebook blitt et populært valg for å administrere fellesskap og organisasjoner. Mens disse plattformene tilbyr enkel tilgang og kommunikasjon, er det viktig å forstå de potensielle ulempene ved å stole...

5 råd for å unngå og redusere konflikter i organisasjonen

Konflikter er en uunngåelig del av organisasjonslivet, men hyppighet og alvorlighetsgrad kan dere styre med god forebygging og håndtering. Her deler vi 5 råd for å unngå og forebygge konflikter i organisasjonen.   Åpen kommunikasjon: Opprett en kultur der åpenhet...

Komplett styreportal og alle verktøy for enklere foreningsdrift

Hei kjære styremedlemmer og engasjerte i foreninger og sameier! Å drive en organisasjon er en kompleks oppgave som krever mye tid og innsats. Fra styrearbeid til økonomistyring og medlemskommunikasjon, det er mange baller i luften! Men hva om vi fortalte deg at det...

Frigjør tid og forenkle regnskapshåndtering med SmartOrg PLUSS

Å organisere økonomien til et sameie, forening eller velforening kan være en krevende oppgave. Fra håndtering av økonomiske oppgaver og betaling av regninger til utbetalinger og avstemming av banktransaksjoner, krever det nøye oppfølging og tid. Vi tilbyr derfor alle...

Slik arrangerer du en vellykket dugnad

Som ansvarlig for arrangering av dugnad for en forening, velforening eller et sameie, ønsker du å sikre at dugnaden gjennomføres på best mulig måte, for å skape en vellykket og givende opplevelse for alle involverte. Hvordan skal du gå frem? Hva må du tenke på når du...

Hvem har ansvaret for lekeplassen?

Hvem har ansvaret for lekeplassen ? Den som anskaffer. eier eller drifter lekeplassutstyr er ansvarlig. Ofte er det dermed styret i en velforening eller et sameie som har dette ansvaret…