I en tid hvor vi trenger ildsjeler og andre frivillige, er behovet for effektive rutiner og systemer for frivillige organisasjoner og foreninger viktigere enn noensinne. Under Arendalsuka, avholdte SmartOrg derfor et arrangement som hadde som mål å kaste lys over utfordringene som frivillige organisasjoner og foreninger kan stå overfor. Målet var at utfordringene kan løses. Av medlemssystem-leverandører som SmartOrg. politikere, offentlig aktører som Brønnøysundregistrene, eller frivilligheten selv.
Arendalsuka
Arendalsuka er en årlig politisk festival som finner sted i Arendal i august. Dette arrangementet er en viktig arena hvor politikere, samfunnsaktører, frivillige organisasjoner, bedrifter og borgere samles for å diskutere, debattere og utveksle synspunkter om aktuelle samfunnsspørsmål. For SmartOrg var det naturlig å delta på denne arenaen da vi har kontor i Arendal, og derfor kunne møte kunder og andre fysisk.
Hva kan gjøre det enklere å drive frivillige organisasjoner og foreninger?
Under arrangementet vårt torsdag presenterte to organisasjonsledere utfordringer og erfaringer fra sine organisasjoner. Vi var så heldig å ha med oss Anne Klepsland Simonsen fra Foreningen for Selektiv Mutisme og Ole Johan Jensen fra Vellenes Fellesorganisasjon. De var svært tydelige i sin tilbakemeldinger og vi kunne se at det ble notert flittig av Stortingspolitiker for Arbeiderpartiet, Åse Kristin Ask Bakke. Anne og Ole Johan fremhevet blant annet utfordringene mindre nasjonale foreninger har med grasrotmidlene, at lovnaden om full momskompensasjon ikke er reell, og at det blir involvert i prosesser for sent.
Videre gikk arrangementet over til en samtale mellom Stian Slotterøy Johnsen, Generalsekretær i Frivillighet Norge, Åse Kristin Ask Bakke, stortingsrepresentant fra Arbeiderpartiet, Lise Dahl Karlsen, avdelingsdirektør i Brønnøysundregistrene, Geir Arntzen Andrew, daglig leder i SmartOrg, og Anne Klepsland Simonsen fra Foreningen for Selektiv Mutisme og Ole Johan Jensen fra Vellenes Fellesorganisasjon.
Det ble en god diskusjon mellom paneldeltakerne, og det kom frem flere ulike synspunkter på tematikken som ble belyst. Blant annet ble det stilt spørsmålstegn til om den frivillige sektoren egentlig har noe insentiv til å bli mer effektiv, og hvorvidt det er for vanskelig å søke om økonomisk støtte for sin forening.
Det ble også kommunisert at Brønnøysundregistrene jobber for å gjøre det enklere for foreninger, og at de ønsker å legge til rette for integrasjoner som vil gjøre prosesser lettere. Samtidig er det nødvendig at system-leverandører som SmartOrg blir fortalt av sine kunder hva som er problemområder for frivilligheten, slik at de kan utvikle nødvendige løsninger alene og sammen med offentlige aktører.
Uansett så var det klart at alle aktørene på scenen var interesserte i å samarbeide for å finne gode løsninger for foreninger og organisasjoner. Vi i SmartOrg gleder oss til å jobbe videre med å gjøre det enklere å drive en forening!