Jeg har blitt styremedlem – hvilke krav kan jeg stille, og hva bør jeg forvente?
Har du akkurat sagt ja til et styreverv i en forening eller et sameie? Eller har vært det en stund, men er usikker på om dere drives som dere burde?
Enten du har blitt styreleder, styremedlem eller økonomiansvarlig/kasserer, lurer du kanskje på hva du kan forvente – og ikke minst, hvilke krav det er rimelig å stille til organisasjonen.
Her er en konkret og nyttig sjekkliste med 10 krav og forventninger du bør ha for å sikre at styrevervet ditt blir gjennomførbart, ryddig og meningsfullt:
1. Det må være et regnskapssystem på plass
En skybasert og brukervennlig økonomiplattform som gir deg oversikt over budsjett, regnskap, faktura og rapporter. Dette er helt avgjørende for økonomiansvarlige og kasserere. Hvis du er usikker på nødvendigheten av dette, så forestill deg at den økonomiansvarliges PC kræsjer. Da forsvinner også Excel-dokumentet med regnskapet i tillegg…
2. Tydelig rollefordeling og forretningsorden
Det bør finnes et dokument med klare beskrivelser av styrets roller og ansvar, frister og prosedyrer – f.eks. hvordan saker fremmes, beslutninger fattes og økonomi håndteres.
3. En sunn og tillitsfull styrekultur
Forvent et styre som samarbeider godt, har åpen dialog og ikke preges av interne konflikter. Et trygt og tillitsfullt miljø er viktig for å kunne bidra aktivt.
Krav til støtte og organisering – dette bør også være på plass:
4. Tilgang til ekstern hjelp
Det bør finnes avtaler med regnskapsfører, revisor eller juridisk rådgiver som kan bistå ved behov. Avtalene kan være muntlige skriftlige. Det viktigste er at du vet hvem du skal kontakte dersom dere skulle havne i en skvis.
5. Digital samhandlingsplattform:
6. Årsplan og møteoversikt
Du bør vite på forhånd når møter, budsjettering og årsoppgaver skjer – og hvor mye tid som kreves. I SmartOrg har dere muligheten til å legge til informasjon i årshjulet, både oppgaver og møter.
7. Realistiske forventninger til innsats
Styrevervet er frivillig, og det bør være forståelse for at det skjer på fritiden – uten urealistiske krav til tilgjengelighet. For mindre foreninger bør hovedregelen være at møter legges utenfor arbeidstiden. Unntak kan være styreleder eller styreverv hvor det finnes ansatte i organisasjonen.
8. Standardmaler og rutiner
Det bør finnes maler for budsjett, referater, årsmøtepapirer og vedlikeholdsplaner – slik at du slipper å starte fra null.
9. God økonomisk oversikt allerede
Det er rimelig å forvente at økonomien er i orden – du bør ikke måtte rydde opp i kaos.
10. Tidsavgrenset verv og kompensasjon
Et styreverv bør ha en klar varighet (f.eks. 1–2 år), og det kan gis et passende honorar eller godtgjørelse – særlig for verv med mye ansvar. Dersom vervet er honorert er ofte det noe man er informert om i forkant. Forvent ikke honorar dersom du ikke har hørt noe om det. Med honorar så kreves det også gjerne mer innsats.
Husk at det finnes andre måter å bli satt pris på enn økonomisk kompensasjon. Styret kan kanskje ha et styremøte ute på restaurant hvor regningen går til foreningen. Det kan være en hyggelig måte å bli satt pris på som styremedlem det også.
Skal du lykkes i styrevervet, må rammene være på plass
Å sitte i styret skal ikke være en fulltidsjobb. Det er et styreverv. Med riktig støtte, god organisering og moderne verktøy er det fullt mulig å bidra effektivt – uten at det går ut over fritid og familie.
Tips: Mange styrer bruker løsninger som SmartOrg for å forenkle alt fra økonomi og møter til medlemsregister og årsplaner. Det gir trygghet for både nye og erfarne styremedlemmer.
