Flere medlemmer og økt aktivitet er noe mange foreninger ønsker seg. Særlig hvis de er en interesseorganisasjon som ønsker å fortelle andre om det formålet de jobber for.

Det er ikke alltid lurt å få flest mulig medlemmer på kortest mulig tid, men heller fokusere på bærekraftig vekst. At foreningen skal vokse i et håndterbart tempe.

En forening som har hatt god vekst i medlemsmasse og aktivitet er Foreningen mot psykisk vold. Styreleder og grunnlegger Elisabeth Hatlem har lært mye av prosessen, og deler gjerne sine råd med dere.

Elisabeths beste tips til å sikre rask og holdbar vekst i en forening:

1. Tydelig visjon

Sett en klar visjon for foreningen som blir kommunisert til alle aktive medlemmer og muligens også utad. Tenk på at en visjon skal være 80% oppnåelig og skape engasjement hos medlemmene. Den skal motivere!

2. Sett klare mål basert på visjonen

Målene skal være oppnåelige. Det er viktig å sette et mål på 3-5 års sikt og ett mål for ett år. Sett målene på lang sikt først. Deretter legg en langsiktig overordnet plan og videre lag planene på kort sikt.

Mange starter i feil ende med det de skal gjøre nå istedenfor å se på hva som er viktig å gjøre nå, for å kunne gjøre det man vil om ett år.

3. Prioriter riktig

Husk at det som er viktig ofte ikke føles som det haster. Det som haster, er ofte ikke viktig. Se Eisenhower Matrix. Sett av tid til det som er viktig, men som ikke haster. Ellers kommer dere ikke videre.

4. Riktig grad av involvering

Involver mange medlemmer i beslutninger, men uten å skape for omfattende beslutningsveier. Om alt skal gjøres i konsenus kommer man ingen vei. Sørg for at vedtak på årsmøter og styremøter gir såpass frie tøyler at man kan få noe gjort. 

5. Feil er lov

Ha høy takhøyde for feil. Det er bedre å gjøre noe og at det blir feil, enn at man ikke gjør noe.

6. Aksepter forskjellene

Husk at alle er forskjellige. Det er når vi skjønner hvor forskjellige vi alle er, og lærer oss å akseptere hverandres svakheter og støtte hverandre istedenfor å kritisere hverandre, vi får en god organisasjon.

7. Fordel oppgaver med omhu

La alle gjøre det de er best på og/eller virkelig ønsker å lære seg. Unngå å tre oppgaver ned over hodet på folk. Det er når alle får gjøre det de virkelig trives med at man skaper en god forening. Tenk på at foreningensarbeidet kan være et springbrett til karriere, spesielt for unge mennesker. Når du har vanskelige eller kjedelige jobber som ingen vil ta kan du tenke over hvem som skulle kunne ønske å utvikle seg innen dette området og vise den personen hvordan det kan gi nye jobbmuligheter i fremtiden.

8. Ta litt fri

Sett klare tidspunkt når du jobber med foreningen og når du har fri. Mitt beste tips er å bestemme deg for at lørdag alltid er fridag og alltid ta fri fredag kveld. Det er lett å bli for engasjert og lett å ta seg vann over hodet. Avklar når dere har ferie fra foreningsarbeidet og sørg for at noen andre tar over kritiske oppgaver slik at alle faktisk får en ordenlig ferie. 

9. Tilganger

To personer må ha tilgang til alle kritiske funksjoner til en hver tid. Det er viktig for å unngå avbrudd ved sykdom eller lignende.

I medlemssystemet SmartOrg kan man enkelt endre på rolletilganger, slik at styremedlemmer, medlemmer og eventuelt andre får de tilgangene de skal ha. Les mer om mulighetene med SmartOrg for foreninger.

10. Feire!

Sørg for å feire seiere og aksepter at ting ikke alltid vil går bra.

11. Umulig å tilfredstille alle

Husk at du ikke kan gjøre alle til lags. Det vil alltid være noen medlemmer som ikke er fornøyd eller som krever uforholdsmessig mye av deg. Det er lett å brenne seg ut på enkeltmedlemmer. Sørg for at du ikke kan nås av alle i mange ulike kanaler. Blokker de som ikke respekterer at du kun svarer i enkelte kanaler fra de andre kanalene.

12. Vær selektiv

Når du skal ha med aktive i foreningen er det bedre å få færre aktive enn å få med noen som ikke er gode å jobbe sammen med. Derfor er det viktig å ta flere samtaler med hver enkelt person som skal være aktivt medlem. Noen vil falle fra dersom de må vente en stund på å få være aktiv. Så lenge du er klar og tydelig fra begynnelsen på rutinene, vil du uansett ikke ønske å jobbe med de som ikke respekterer prosessen og at du ønsker å bruke tid på den prosessen.

Bilde av Elisabeth Hatlem, styreleder foreningen mot psykisk vold

Bilde av Elisabeth Hatlem, styreleder Foreningen mot psykisk vold

 

Velg SmartOrg for å sikre bærekraftig vekst av din forening!

 

Velg SmartOrg

SmartOrgs medlemssystem er laget for å håndtere små og større foreninger, og med vår dynamiske prising er portalen mulig å bruke både om du er stor eller liten, eller planlegger å vokse.