Regnskapspliktig, skattepliktig eller revisorpliktig? Finn ut om det gjelder din forening!

Som styremedlem i en forening er det ofte noen viktige spørsmål som  dukker opp når det gjelder administrasjonen av frivillige foreninger og lag. I denne artikkelen vil vi se på skatte- og regnskapsplikter, revisjonskrav og eierskap til foreninger.

Skattepliktighet for foreninger

Ifølge Skatteetaten kommer det an på formålet til organisasjonen. Så lenge foreningen ikke har «erverv til formål» er hovedregelen at den ikke er skattepliktig. Erverv betyr at arbeid som gir inntekt, så foreningen kan ikke ha som mål å tjene penger.

Skatteetaten sier følgende om skattefritak:

Dersom organisasjonens inntekter hovedsakelig består av støtte, kontingenter, gaver, innsamlinger og/eller frivillig innsats trekker det i retning av skattefritak. Har enkeltpersoner eller foretak rett til deler av overskuddet, eller rett til å overta eiendelene dersom organisasjonen opphører, trekker det i retning av at organisasjonen har erverv til formål og er skattepliktig.

Disse inntektene er skattefrie for en skattefri organisasjon:

  • Medlemskontingenter
  • Startkontingenter
  • Treningsavgifter
  • Billettinntekter ved arrangementer
  • Offentlige tilskudd
  • Rene gaver og tilskudd
  • Inntekt av medlemsmøter (klubbaftener, møter, tilstelninger)
  • Inntekt av enkeltstående, tilfeldige aktiviteter og arrangementer som for eksempel loppemarked
  • Salg av supporterutstyr

Kilde: Skatteetaten

Regnskapspliktighet for foreninger

Regnskapspliktighet varierer etter størrelse og aktivitet. Foreninger med omfattende aktiviteter og økonomi kan være regnskapspliktige og må følge gjeldende regnskapsstandarder. Dersom foreningen har ansatte som skal ha lønn, må dette bokføres blant annet.

Skatteetaten sier blant annet at:

Foreninger som i året har hatt eiendeler med verdi over 20 millioner kroner eller et gjennomsnittlig antall ansatte høyere enn 20 årsverk, er årsregnskapspliktige etter regnskapsloven av 17. juli 1998 § 1-2 første ledd.

Det at man ikke må føre regnskap, betyr ikke at det ikke er anbefalt å føre regnskap. Skatteetaten anbefaler alle organisasjoner å føre regnskap, selv om de formelt sett ikke må. Det kan være for intern kontroll og for at organisasjonen skal kunne legge frem regnskap som dokumentasjon hvis det blir nødvendig.

Økonomimodul spesialtilpasset foreninger

SmartOrg har en økonomimodul som er spesialtilpasset foreninger. Med den kan du enkelt administrere budsjett, regnskap, fakturaer og inntekter/utgifter. Dette sikrer at foreningen holder seg i samsvar med gjeldende regnskapsstandarder og skattemyndighetenes krav.
Økonomimodulen kan deles med hele styret, og også hele foreningen hvis ønskelig, så det aldri skal være tvil om hva foreningen bruker penger på.

Må foreningen ha revisor?

Krav til revisjon avhenger også av størrelsen og aktivitetene til foreningen. Generelt sett må foreninger som overstiger visse inntekts- eller formuesgrenser ha revisor. Dette bidrar til å sikre økonomisk integritet og transparens.

Mindre foreninger som ikke har bokføringsplikt har heller ikke revisorplikt. Det er likevel anbefalt at en annen person enn økonomiansvarlig ser gjennom regnskapet

Revisorportalen sier:

En revisor for lag og foreninger skal først og fremst sjekke at regnskapet er korrekt, at det er i tråd med lovverket og at årsberetningen gir et riktig bilde av virksomheten. Revisor skal også vurdere om regnskapet gir et rettferdig bilde av foreningens økonomiske situasjon. Dette gjøres blant annet ved å se på hvordan inntekter og utgifter fordeler seg over året, samt vurdere om foreningen har en forsvarlig økonomisk styring.

SmartOrgs rapporteringsverktøy gjør det enklere å samle inn og organisere nødvendig informasjon for revisjonen. Dette sparer tid og ressurser for foreningsstyret. Prøv SmartOrgs foreningsportal gratis en måned for å se om dette kan være noe for din forening.

SmartOrg er den ultimate løsningen for foreninger som ønsker å effektivisere sin administrative prosesser samtidig som de oppfyller alle juridiske krav og forpliktelser. Ved å velge SmartOrg investerer foreningen i sin egen fremtidige suksess og bærekraft.

Har du spørsmål om hvordan SmartOrg kan hjelpe din forening? Ikke nøl med å kontakte oss, vi er her for å hjelpe deg!